Veiligheid

Voorkomen is beter dan genezen. Zoals bij elke sport zijn er ook bij skeeleren directe en indirecte gevaren waar rekening mee gehouden moet worden.

Helm (VERPLICHT!)

Bij het skeeleren is het van groot belang dat je een helm draagt. Je bent als skeeleraar namelijk erg kwetsbaar in het verkeer en je veiligheid is ook afhankelijk van medeweggebruikers en de ondergrond. Een helm verkleint de kans op hoofdletsel en is daarom verplicht tijdens alle skeeler activiteiten van de vereniging en van de KNSB.

Polsbeschermers

Polsletsel zijn veel voorkomende blessures bij het skaten en skeeleren. Het gaat dan voornamelijk om botbreuken. Een goede polsbeschermer vang de klap op bij een val en hierdoor loop je veel minder kan op een polsblessure.

Kniebeschermers en elleboogbeschermers

Kniebeschermers en elleboogbeschermers absorberen de klap van een val en kunnen breuken, schaafwonden en kneuzingen voorkomen. De kap zorgt er voor dat er na een val doorgegleden kan worden, waardoor de klap van de val wordt verdeeld. Belangrijk is dat de beschermer bij een val op zijn plaats blijft zitten.

Verkeersregels

In Nederland gelden voor alle soorten skeeleraars dezelfde regels als voor voetgangers. Dit betekent dat je op de stoep hoort te skeeleren. Pas als er geen stoep is, mag je op het fietspad. Blijf rechts rijden, tenzij je iemand (links) inhaalt. Houd hierbij rekening met de SLAB (Slim, Legaal, Alert en Beleefd) gedragscode opgesteld door de ANWB en ga respectvol om met je medeweggebruikers.